torsdag 27 mars 2008

Thomas Bodström kräver att Sverige bojkottar delar av OS

Enligt Aftonbladet kräver Thomas Bodström kräver att Sverige bojkottar delar av OS. Han vill att Sverige ska hoppa över invigning och liknande ceremonier kring OS och enbart delta i de idrottsliga delarna. Han anser att ”det inte kan vara bättre när kinesiska myndigheter slår ner på munkar i Tibet än när (militärregimen i) Burma gör likadant”. Thomas Bodström säger vidare: ”Vi åker dit och tar några guldmedaljer men vi behöver inte delta i allt spektakel runtomkring som vi vet är en jättepropaganda för en regim som avrättar massor av människor och som dagligen bryter mot massor av mänskliga rättigheter. Vi behöver inte liera oss med dom”.

Bodström menar att politik och idrott hör ihop och säger ”Vi kan bojkotta invigningen så att det inte blir samma propagandaframgång för Kina som det blev för Nazityskland -36. Nu har jag personligen tagit ställning och tycker att det är en rätt avvägning. Det drabbar inte någon enskild idrottsman som har tränat för det här hela livet, men idrott och politik hör ihop”.

På fråga från SvD om en bojkott kan skada svenska handelsförbindelser svarar Bodström ”Jag tror inte det. Och om det sker så är det ett kortsiktigt pris vi får betala. Mänskliga rättigheter måste få kosta”. Biståndsminister Gunilla Carlsson avfärdar dock en bojkott av OS-invigningen.

Bloggar om Burma, OS

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad jag har förstått så är Beijing OS, folkets OS. Bojkott leder ingen vart, kanske till och med ger negativa effekter. Läst en intressant krönika av Lars Ellström på utrikesbloggen, då förstod jag varför vi bör stödja OS i Kina.

"Olympiakriget"
http://www.utrikesbloggen.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1315&Itemid=27

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Impressora e Multifuncional, I hope you enjoy. The address is http://impressora-multifuncional.blogspot.com. A hug.