tisdag 13 november 2007

Burma - bojkotta Thailand också?

I Burma pågår sedan 1949 ”världens längsta krig”. Burma blev självständigt 1948 och styrs sedan 1962 av en av världens hårdaste militärjuntor; folkmord, barnarbete, slavarbete och så vidare. Burma är ett av världens mest isolerade länder. Det råder naturligtvis inte heller religionsfrihet, den i Burma praktiserade buddhismen är hårt kontrollerad av militärjuntan. 1990 hölls allmänna val som resulterade i en jordskredsseger för demokratiledaren Aung San Suu Kyi (fredspristagare 1991). Militärjuntan satt kvar; Aung San Suu Kyi sattes i husarrest. Omvärlden finansierar juntan i Burma genom handel med framför allt olja och gas (från Burma). EU sanktionerna mot Burma är som jag ser det skrattretande.

Igår kväll visade TV 2 "Ett fredlöst Burma"; det som bland mycket annat sägs är att Thailand stödjer militärjuntans folkmord i Burma med lån och stor handel och att man i Thailand använder de burmesiska flyktingarna som slavarbetare. Burmas gastillgångar lockar mer än mänskliga rättigheter. Kanske ska vi avvakta med att turista i Thailand och köpa importarade varor från Thaliland? Det tål att tänkas på. Kina och Indien har vi väl stött och blött färdigt. Och bojkottar (resor, importerade varor, aktier/fonder), så gott det nu går på egen hand. Och givetvis Burma (resor, importerade varor, aktier/fonder), så gott det nu går på egen hand.

Burmas tillgångar på gas och olja lockar också EU mer än mänskliga rättigheter. Och du, har du koll på vad du har du i din aktieportfölj, i dina fonder?

Bilden: Myskmalva.

6 kommentarer:

Catti Ullström sa...

Eller så använder vi oss utav det faktum att Sverige är en god "sponsor" till den thailändska regimen... Den svenska regeringen, svenska facken och andra oberoende organisationer bör sätta press för att förbättra burmesernas situation i Thailand. Det finns en del organisationer som gör ett superarbete med att försöka förbättra situationen för de mellan 1 och 2 miljoner burmeser som lagligt ch olagligt arbetar i Thailand under hemska förhållanden. Det finns också de som jobbar för att förbättra situationen i flyktinglägren.

24:e oktober kommer troligen en av dessa eldsjälar till Sverige för tt tala på socialistiskt forum. Han är ledare för ett burmesiskt fack i Thailand, som inte får kalla sig fack och som gör ett så bra arbete att han har ett högt pris på sitt huvud...

Internationell solidaritet kan vara mycket, ibland är det en bojkott. Men oftast måste det handla om att stärka befintliga folkrörelser (och det är ju inte alltid de här två sakerna står emot varandra). I fallet Thailand tycker jag att vi ska sätta press på Thailand, och med alla viktiga relationer och bla bla bla kan vi faktiskt spela roll!

Soppa på en spik sa...

Catti, 24:e oktober?

Catti Ullström sa...

24:e oktober? tror inte att jag gjorde något speciellt då..?

Soppa på en spik sa...

Du skrev "24:e oktober kommer troligen en av dessa eldsjälar till Sverige för tt tala på socialistiskt forum. Han är ledare för ett burmesiskt fack i Thailand, som inte får kalla sig fack och som gör ett så bra arbete att han har ett högt pris på sitt huvud...". Skrivfel L*?

Catti Ullström sa...

haha, ja det har jag förstås gjort. Lite förvirrad..:) Började fundera på vad för burmaaktivitet vi hade på fn-dagen...

Catti Ullström sa...

Koll här:

http://burmacfr.blogspot.com/2007/11/kampen-mot-slavarbete-i-thailand.html