tisdag 11 december 2007

Pepparrotsfisk på hokifilé

Då vi inte längre äter torsk står sig hoki som mycket god ersättare.

Hokifilé
Smör, kravmärkt
Bananscharlottenlök
Morötter, kravmärkta eller från egen odling utan konstigheter
Slätbladig persilja, kravmärkt eller från egen odling utan konstigheter (utesluts om det inte är säsong för persilja)
Salt
Vitpeppar

Potatis, absolut kravmärkta eller från egen odling utan konstigheter

Sås
Grädde, kravmärkt
Vatten
Smör, kravmärkt
Majsenamjöl eller motsvarande
Pepparrot
Salt

Ja, hur gör vi, på ett ungefär kanske så här

Det här är snabblagat, så sätt på potatisen!

Fisken
Om fisken är halvtinad, dela blocket i fyra bitar. Om fisken är helt tinad brukar jag sära på filéerna. Salta och peppra fisken, låt den ligga så en stund. Börja med såsen och fixa löken under tiden.

Såsen
En klick smör i kastrullen, i med lite majsenamjöl eller motsvarande när smöret precis har smält, vispa runt (smör och mjöl ska blandas, blir en gegga). Ta kastrullen under vattenkranen, ge den ett sprut. Tillbaka med kastrullen till plattan. Vispa runt ett tag, häll i grädde. I med riven pepparrot (den färdigrivna pepparroten som finns att köpa tycker jag funkar). Låt såsen få ett uppkok, sänk värmen till låg. Nu ska såsen sjuda eller möjligen puttra lätt. Vispa runt då och då. Provsmaka när såsen har kokat ihop, salta och ha eventuellt i mer pepparrot. Häll i mer grädde om pepparrotssmaken för stark. När såsen är ”klar”, ta bort kastrullen från plattan, vispa ner en klick smör.

Löken
Värm upp gjutjärnsstekpannan på svag värme, i med smör. När smöret har tystnat, i med skuren bananscharlottenlök. Medan löken gottar sig, skär morötterna så tunt det går. När löken är genomskinlig (den får inte ta färg) salta lätt, veva runt, räkna till 50 och ös sedan ur löken från pannan.

Fisken (igen) och morötterna (och sista handen vid löken)
Höj värmen i pannan, i med smör, när smöret tystnat, lägg i fisken och efter ett tag de tunt skurna morötterna. När fisken nästan är klar, häll tillbaka löken i pannan. Lägg skuren persilja på härligheten när maten ska serveras.

Tillbehören kan vara
Vänliga tomater, inga andra tomater, och kalamataoliver; litet stänk god olivolja, lite finhackad vitlök, pyttelite salt.
Om det är säsong för sallad: smakrik bladsallad (kravmärkt eller från egen odling utan konstigheter), vinegrätt på god olivolja, balsamvinäger och lite salt.
Sallad och tomater ersätter vi under vinter/vår/försommar (och tomaterna längre än så) med rotsaker och kanske en god bönsallad. Det är också jättegott.

Bagett ”rustik” med toscansk tapenare är gott till, men kan så klart uteslutas.

Inga kommentarer: